Tärkeä D-vitamiini                          

D-vitamiini liitetään perinteisesti lujaan luustoon ja aurinkoon. Luja luusto tarvitseekin riittävästi D-vitamiinia, koska D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä ja sen kiinnittymistä luustoon. Uusin tutkimustieto kertoo, että D-vitamiinia tarvitaan myös monien sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Aurinkoon D-vitamiini liittyy siten, että auringon valon vaikutuksesta iholla muodostuu D-vitamiinia. Aiemmin ajateltiin, että näin tapahtuu aina auringon säteiden päästessä iholle. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Suomessa ainoastaan kesäkuukausina ilman aurinkorasvaa olevalla iholla ja keskellä päivää auringonsäteet tulevat riittävän läheltä aktivoidakseen D-vitamiinin tuotannon.

D-vitamiinin saantisuositukset

Virallisesti Suomessa suositellaan D-vitamiinin päiväsaanniksi 7,5 mikrogrammaa 3-60 -vuotiaille ja 10 mikrogrammaa pienille lapsille ja yli 60-vuotiaille. D-vitamiinitutkijat pitävät tätä suositusta aivan liian matalana ja viittaavat kansainvälisiin suosituksiin, jotka ovat 50-100  mikrogramman luokkaa. Ravinnosta D-vitamiinia on melko vaikeata saada riittävästi ja useimpien kannattaa varmistaa riittävä saanti ravintolisällä. Ruoissa D-vitamiinia on lähinnä rasvaisissa kaloissa ja vitaminoiduissa maitotaloustuotteissa. D-vitamiinin puutos on melko yleistä ja maailmassa arvellaan olevan miljardi D-vitamiinin puutetta potevaa ihmistä. Suomessa erityisesti miehet, nuoret naiset ja vanhukset kärsivät yleisimmin D-vitamiinin puutteesta. Yhä enemmän on vallalla käsitys, että vain hyvin harvalla suomalaisella on ihanteellinen määrä D-vitamiinia kehossaan. Tätä tilannetta ei ole parantanut D-vitamiinin lisääminen maitotaloustuotteisiin vuoden 2003 alusta lähtien (Lehtonen-Veromaa ym., 2008).

 

Puutoksen riskit

Jo pitkään on tiedetty, että D-vitamiinin puutos aiheuttaa ongelmia luuston kehityksessä lapsilla ja aikuisilla osteoporoosia. Sen lisäksi viime aikoina on havaittu selkeä yhteys D-vitamiinin puutoksen ja syövän välillä. Esimerkiksi 25 mikrogramman päivittäinen D-vitamiinin saanti voi puolittaa suolistosyövän riskin. Yhdysvalloissa on osoitettu, että koillisvaltioissa esiintyy kaksi kertaa enemmän suolistosyöpiä kuin aurinkoisissa etelävaltioissa. Epidemiologi Frank Garlandin mukaan riittämätön D-vitamiinin saanti on suurin riskitekijä kaikissa syöpätaudeissa.

Syöpä ei ole ainut vakava sairaus, jolla on yhteys D-vitamiiniin. D-vitamiini voi suojata mm. sydänsairauk-silta. Sydäntautien ja D-vitamiinin yhteyttä ei ole tutkittu yhtä paljon kuin D-vitamiinin ja syövän yhteyttä. On kuitenkin jo havaittu, että D-vitamiinilla voidaan alentaa CRP:n eli C-reaktiivisen proteiinin määrää. Kohonnutta CRP:tä käytetään yleisesti merkkinä tulehduksesta ja tulehduksen uskotaan vaikuttavan sydänsairauksienkin taustalla. D-vitamiini voi suojata myös korkealta verenpaineelta, MS-taudilta, diabetekseltä ja nivelreumalta. On havaittu, että MS-tautia esiintyy hyvin vähän aurinkoisilla seuduilla, esim. päiväntasaajan maissa se on hyvin harvinainen. D-vitamiinin vaikutukset elimistössä ovat luultavasti tässä lueteltuja huomattavasti laajempia, koska D-vitamiinireseptoreita löytyy lähes kaikista kudoksista.

 

Turvallinen ja halpa apu

D-vitamiini voi ennaltaehkäistä monia ongelmia ja sairauksia. Se on hyvin turvallinen käyttää suurinakin annoksina, turvallisuusraja on 250 mikrogrammaa päivässä. Meillä Suomessa kannattaa muistaa, että vain kolmena kesäkuukautena, keskipäivällä ja ilman aurinkorasvoja ja liikoja vaatteita auringossa oleskellen, voimme saada aktivoitua elimistömme oman D-vitamiinituotannon. Heti syksyn alussa D-vitamiinia on hyvä nauttia ravintolisänä siitä huolimatta, että aurinkoisena kesänä elimistömme jossakin määrin pystyy tuottamaan D-vitamiinia myös varastoon. Viime kesä oli niin sateinen, että Suomessa tuskin kenenkään D-vitamiinivarastot saivat täydennystä. D-vitamiinivalmisteita on markkinoilla eri vahvuisina. Bioteekin Vahva D on hyvänmakuinen imeskelytabletti  ja se sisältää 10 mikrogrammaa D-vitamiinia kolekalsiferolina (D3-vitamiini). Bioteekin Teho D plus sisältää 25 mikrogrammaa D3-vitamiinia kylmäpuristetussa pellavansiemenöljyssä.

 

Marketta Wulff, proviisori
Suomen Bioteekki Oy
20.10.2008

 © Copyright: Suomen Bioteekki OyETUSIVULLE