RIPAUS MERILEVÄÄ HYVINVOINNILLESI Tammikuu 2012

Leea Pelto, FT

Suomen Bioteekki Oy


Merilevää pidetään maailman ravintoainerikkaimpana kasvina. Nyt merilevää on saatavilla luomulaatuisena. Bioteekin Merilevä on luonnonmukaisesti tuotettua solmulevää rouheena, joka sisältää runsaasti ravinteita ja erityisesti aineenvaihduntaa edistävää jodia.


Puhdasta ja ravintorikasta

Bioteekin Merilevän raaka-aine on korkealuokkaista Seagreens® Hebridean -solmulevää (Ascophyllum nodosum). Se kerätään Skotlannin Ulko-Hebridien puhtaasta luonnosta leikkaamalla siten, että kasvustoa ei vaurioiteta. Kuivaus tapahtuu 12 tunnin sisällä keräyksestä, ja lämpötila ei nouse käsittelyn missään vaiheessa yli +44 °C. Sitten merilevä rouhitaan. Rouheessa ravintoaineet säilyvät paremmin kuin hienoksi jauhettuna. Bioteekin Merilevä on puhdasta solmulevää, johon ei ole lisätty mitään eikä kuivausta lukuun ottamatta poistettu mitään. Toiminta täyttää luomutuotannon säädökset ja tutkimusten mukaan Ulko-Hebridien merilevä ei sisällä ympäristömyrkkyjä, raskasmetalleja tai tautimikrobeja.


Seagreens® -merilevässä ravintoaineita on runsaasti ja tasapainoisesti ja ne ovat luontaisessa, hyvin imeytyvässä muodossa. Se sisältää mm. kaikki luonnolliset aminohapot, runsaasti levän polysakkarideja, kuten algiinia, fukoosia ja mannuronihappoa, sekä betaiineja, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan. Lisäksi siinä on monipuolisesti kivennäisaineita ja mukana on laajasti myös sellaisia hivenaineita, joita on maaperässä vähän. Vitamiineista siinä on erityisen runsaasti A-vitamiinia (karotenoideina) sekä K-vitamiinia. Merilevä on rikkain luontainen jodin lähde.


Ripaus ruokaan ja nauttimaan

Merilevä sopii päivittäiseen käyttöön koko perheelle. Päiväannos on ¼ teelusikallista (noin yksi gramma) ja rouheen voi ripotella valmiin ruoka-annoksen päälle, esim. jogurtin joukkoon tai salaatin päälle. Suola- tai pippurisirottimen voi täyttää Merilevällä ja lisätä siitä kätevästi ruoan päälle. Ripaus Merilevää viimeistelee valmiin annoksen kauniiksi. Merilevän maku on merellinen, suolainen ja se voimistaa hiukan ruoan omaa makua. Kokeile vaikka tomaatinviipaleen päällä! Koska merilevä sisältää runsaasti jodia, sen käyttöä ei suositella kilpirauhassairauksista kärsiville. K-vitamiinin takia sillä voi olla yhteisvaikutuksia veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Sen ei tiedetä aiheuttaneen allergisia reaktioita.


Merilevä on erinomainen ravitsemuksellinen lisä. Englantilainen lastenlääkäri on todennut tämän olevan ”ainoa tuote, joka lopettaa lasten kynsien pureskelun”, mikä kertoo monipuolisesta ja hyvin imeytyvästä ravintoainekoostumuksesta. Se sisältää runsaasti kilpirauhaselle tärkeää jodia, joka aktivoi energia-aineenvaihduntaa. Julkaisemattomassa laihdutustutkimuksessa onkin saatu hyviä tuloksia Seagreens® -merilevän käytöllä. Tuote sopii myös elävän ravinnon syöjille, koska sitä ei ole kuumennettu. Myös kotieläimet hyötyvät sen käytöstä.


Hidastaako kilpirauhanen vauhtiasi?

Moni suomalainen saa liian vähän jodia ravinnosta, koska Suomen maaperässä on vain vähän jodia ja jodisuolan käyttö on vähentynyt. Riittävä jodin määrä on tärkeää kilpirauhasen toiminnalle, ja liian vähäinen saanti voi johtaa kilpirauhasen toiminnan hidastumiseen. Piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistä kaikissa länsimaissa, ja jopa puolet väestöstä voi kärsiä siitä. Alkavassa kilpirauhasen vajaatoiminnassa olo on väsynyt ja aloitekyvytön, paino nousee herkästi, suolen toiminta on hidasta, ääni voi käheytyä ja etenkin kasvoissa voi olla turvotusta. Lääkärikäynti on suositeltavaa, jotta tilanne voidaan varmentaa laboratoriokokeilla. Selkeä kilpirauhasen vajaatoiminta hoidetaan tyroksiinilääkityksellä. Joskus tila tosin diagnosoidaan väärin masennukseksi ja myös korkeita kolesteroliarvoja voi esiintyä. Silloin masennus- tai kolesterolilääkkeiden sijaan kuuluisikin hoitaa kilpirauhanen kuntoon.


Alkavasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivän kannattaa kiinnittää huomiota riittävään jodin saantiin, esimerkiksi Bioteekin Merilevästä. Ruokavaliota muutetaan kasvispainotteiseksi, runsaasti raakaravintoa sisältäväksi. Käytetään mahdollisimman puhdasta ruokaa, koska kilpirauhasen toimintaa häiritsevät ympäristömyrkyt. Kilpirauhaselle haitallisia ovat myös nautintoaineet (alkoholi, kahvi, tee, nikotiini) sekä kloori ja fluori. Lisäksi stressin hallinta auttaa kilpirauhasta toimimaan paremmin.


Kiitosta käytöstä

Käyttäjäkokemukset kertovat hyvää Bioteekin Merilevästä. Keski-ikäisellä naisella oli alkavaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, johon liittyi hiusten lähteminen, väsymys ja painon nousu. Merilevän käyttö on tuonut selkeää helpotusta oireisiin. Toinen keski-ikäinen on saanut helpotusta usein esiintyneeseen paleluun. Sisäinen termostaatti toimii siis nykyään paremmin. Kiitos kuuluu Merilevälle!
Seagreens® Sertifioidut raaka-aineet
Ravintosisältö
Seagreens® Hebridean Ascophyllum nodosum merilevä
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ravintosisältö
Versio 0021/01.11
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Ascophyllum nodosum rouhe
1.1 Tyypillinen ravintosisältö / gramma
1g = 1000mg = 1000000μg
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
• Proteiini 54mg

• Aminohapot
Sidotussa muodossa: Kysteiini 0.90mg, Histidiini 0.98mg, Isoleusiini
2.33mg, Leusiini 4.07mg, Lysiini 2.72mg, Metioniini 0.68mg, Fenyylialaniini
2.66mg, Treoniini 2.83mg, Tryptofaani vähän, Valiini 2.96mg, Alaniini 3.91mg,
Arginiini 2.43mg, Aspartaatti 7.20mg, Glutamaatti 1.40mg, Glysiini 3.05mg,Proliini 2.36mg, Seriini 2.66mg, Tyrosiini 1.44mg

Vapaassa muodossa: Treoniini 0.034mg, Alaniini 0.47mg, Aspartaatti 0.23mg, Glutamaatti 0.68mg

Hebridean Ascophyllum sisältää vähintään 20 luonnollisesti esiintyvää aminohappoa; jotkin aminohappo- ja betaiinipitoisuudet ovat vielä analysoimatta. 15 aminohappoa on sidotussa muodossa ja 4 vapaassa muodossa; 9 luetaan välttämättömiin aminohappoihin. Se sisältää poikkeuksellisen määrän vapaita aminohappoja, joista osa (esim. glutamaatti ja alaniini) vaikuttavat sen makuun.

Betaiinit Glysiinibetaiini vähän, Gamma-aminobutyraattihappobetaiini vähän, Delta-aminovaleriaanahappobetaiini vähän, TML (Laminiini) vähän, L-Karnitiini vähän,Trigonelliini vähän; entsyymejä ja muita arvokkaita yhdisteitä, joita ei voida valmistaa keinotekoisesti, kuten fenolisia yhdisteitä sisältäen vapaan floroglusinolin, fukoforetolin ja florotanniinin johdannaisia

Hiilihydraatti 580mg (sisältää ei-tärkkelys polysakkarideja Algiini 175mg,
Fukoosi and Fukoidaani 90mg, Mannitoli 60mg, Metyylipentosaanit, Laminariini 35mg, Mannuronihappo 210mg) and välttämättömiä rasvahappoja

Mineraalit Kalsium 15mg, Kloori 30mg, Magnesium 6.4mg, Typpi
10.5mg, Fosfori 1.5mg, Kalium 31mg, Natrium 27mg, Rikki 30mg
Vastaavassa satunnaisessa otannassa irlantilainen Ascophylluym-merilevä on sisältänyt alhaisempia määriä kalsiumia, rautaa ja kaliumia.

Hivenaineet Antimoni vähän, Boori 0.06mg, Koboltti 5.4μg, Kupari vähän,
Fluori 0.2mg, Germanium vähän, Kulta vähän, Jodi 670μg, Iridium vähän, Rauta 0.7mg, Litium vähän, Mangaani 0.03mg, Molybdeeni 0.65μg, Platina vähän,Rubidium vähän, Seleeni 0.15μg, Pii 1mg, Hopea vähän, Tellurium vähän,Titaani vähän, Vanadiini 2.3μg, Sinkki 0.04mg

Vitamiinit A (karotenoideja beetakaroteeni ja fukoksantiini, violaksantiini ja klorofylli) 178μg, B ryhmän vitamiineja (sisältää B12* syanokobalamiini
0.004μg, Fooli- ja foliinihappo 0.6μg, B1 Tiamiini 0.3μg, B2 Riboflaviini
7.5μg, Niasiini (anti-pellagra) 20μg, Pantoteenihappo, B6 Pyridoksiini, Koliini)
8.9μg, C (antioksidantti) 1.25mg, D (Kolekalsiferoli) 0.01μg, E (antioksidantti)
sisältää kaikkia isomeerejä 0.23mg, H (Biotiini) 0.30μg and K(Menadioni) 10μg

*Watanabe, S. Takenaka, H. Kittaka-Katsura, S. Ebara, E. Miyamoto, Characterisation and Bioavailability of Vitamin B12 compounds from edible algæ, Journal of Nutritional Scienceand Vitaminology, 48(5): 325-331, October 2002.


1.2 Tyypilliset arvot / 100 grammaa

Proteiini 5.40 g
Hiilihydraatti 57.90 g
  Sokerit (glukopolysakkaridit) 8.00 g
Rasva 3.20 g
  Tyydyttynyt 0.60 g
  Kertatyydyttymätön 1.60 g
  Monityydyttymätön 0.88 g
  Trans-rasvahapot <0.10 g
Kuitu 5 g
Natrium 2.70 g
Kosteus 11.60 g
Energia 282 kcal (1195 kJ)
Tuhka 21.93 g
Liukenematon tuhka 0.21 g


Lisätietoja Merilevän raaka-aineesta löytyy englanniksi sivulta www.seagreens.com

takaisin sivulle:  Terveysterapia-Aija.com.